Vier evenementenbureaus plannen landelijke actie om marktevents te redden - 15 juni 2020

Apeldoorn 2000, Direct Events, Frits Events en Kroko’s Evenementen hebben de handen ineen geslagen. Achter de schermen zijn de marktorganisatiebureaus een landelijke actie aan het plannen om marktevents (braderieën en jaarmarkten) te redden. “We moeten nu weten waar we aan toe zijn”, aldus Bianca Verbree van Kroko’s.

Marktorganisatiebureaus slaagden er in de coronacrisis maar niet in om de krachten te bundelen. Verschillende pogingen zijn gedaan, maar vooralsnog tevergeefs. Afgelopen weekend was er ineens een doorbraak. “Lorena van Direct Events nam contact met me op. Afgelopen weekend zijn we samengekomen en er was gelijk een klik”, aldus Verbree.

Spijkers met koppen

De vier partijen hebben gelijk spijkers met koppen geslagen. “Wij zijn bezig met een actieplan dat we direct uit willen gaan voeren. Het bestaat uit een protocol waarin we aantonen dat we kunnen voldoen aan de anderhalvemeterregels van het RIVM. Daarnaast zijn we bezig met een landelijke actie die alle marktevents moeten redden. De details ervan hopen we ergens in de komende 48 uur naar buiten te brengen.”

Veiligheidsregio

De actie is gericht tegen de beleidsbepalers die beslissen of de markt door kan gaan of niet: de Overheid, Gemeente en Veiligheidsregio. Vooral de Veiligheidsregio zal op een directe manier aangesproken worden. “Dat orgaan is opgedeeld in 25 regio’s. De voorzitter is Burgemeester Bruls uit Nijmegen. Hij speelt een belangrijke rol, dus met hem willen van persoon tot persoon in gesprek.”

Bianca Verbree.

Inmiddels krijgen de organisatiebureaus van alle kanten hulp aangeboden. “En daar zijn we zeer blij mee. We gaan de actie in eerste instantie met zijn vieren opzetten, omdat de lijnen kort zijn. Als het zover is, gaan we alle marktpartijen en media aanschrijven. We strijden allemaal voor hetzelfde: dat onze markten weer veilig open kunnen in de buitenlucht, waar het veel veiliger is dan in de winkels. En wij moeten als marktondernemers nu duidelijkheid hebben of we in juli en augustus open kunnen. Dat zijn de belangrijke maanden en het water staat ons al aan de lippen na vier maanden stilstand. Wij gaan de beleidsbepalers laten zien dat we uitstekend een kleinere markt kunnen organiseren en hebben als evenementenbureaus genoeg mensen om het allemaal in goede banen te leiden. De jaarmarkten zijn afhankelijk van handhavers, wij kunnen dat zelf regelen. Zoals ik het zie, is er dus geen enkele reden om marktevents langer te verbieden”, besluit Verbree.

Bronnen:

footer-frame